06.09.2024.

Održana konferencija: "Dan demokratije"

Vesti

Održana konferencija: "Dan demokratije"

Institut za javnu politiku i Fondacija Konrad Adenauer organizovali su konferenciju „Dan demokratije“, povodom završetka projekta „O meni se radi! Zašto sam apolitičan/na?“, 4. septembra 2024. godine.

Ovaj događaj okupio je učesnike konkursa i omogućio dublju diskusiju o temi konkursa odnosno o tome da li su i zašto mladi (a)politični. Nakon uvodnih obraćanja, usledio je panel „Mladi i (a)političnost“ na kojem su govornici, među kojima su bili Andrijana Lazarević (RESECO), Zoran Panović (Demostat), Tamara Vukov Stančić (Institut za javnu politiku) i Miljan Pejić (Krovna organizacija mladih Srbije), otvorili prostor za diskusiju o apolitičnosti među mladima. Zaključak diskusije bio je da su mladi generalno politički angažovani, što je pozitivan znak, ali da je zabrinjavajuće što pretežno imaju antipartijski stav. Razgovor je moderirala Gordana Pilipović iz Fondacije Konrad Adenauer, a veliki broj prisutnih postavljao je pitanja na temu koja je izazvala posebno interesovanje. Učesnici su pokazali visoku angažovanost, a razgovor je protekao u dinamičnoj atmosferi sa mnoštvom pitanja i kvalitetnih odgovora, što je doprinelo obostranom zadovoljstvu i uspešnosti događaja.

U nastavku programa, NJ.E. Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Beogradu, govorila je o evropskoj perspektivi Srbije, nakon čega su učesnici imali priliku da postave pitanja i razgovaraju. Događaj je završen posetom Narodnoj skupštini Republike Srbije i razgovorom sa njenom predsednicom, Anom Brnabić. Tom prilikom učesnici su imali mogućnost da predsednici NSRS postave pitanja i razgovaraju pre svega o učešću mladih u političkim procesima.

Konkurs „O meni se radi! Zašto sam apolitičan/na?“ realizovan je u periodu od februara do juna 2024. godine. Tokom konkursa pristiglo je 130 eseja od čega su tri nagrađena novčanom nagradom. Ovaj događaj, kao završni deo konkursa, predstavlja još jedan korak u promišljanju političke svesti među mladima i doprinos razumevanju aktuelnih društvenih pitanja.